Leysen en Hannes in goede vorm op EK
DEC 9
AuteurBart Spruijt
Views987 keer bekeken
Comments0 reacties
Hannes en Leysen op EK veldlopen

Pieter Jan-Hannes en Erwin Leysen hadden van het EK cross hun hoofddoel van de winter gemaakt. Vrijdag zijn ze vertrokken naar het Sloveense Velenje om er hun belangrijkste wedstrijd van hun crosseizoen te lopen. Na een stage in Portugal en de nodige rust de afgelopen week, zijn ze er helemaal klaar voor.

In de CrossCup van Roeselare bewees Hannes dat hij de beste Belgische junior van het moment is. Het lijkt erop dat zijn conditie beter is dan ooit tevoren: “Ik heb mijn laatste trainingsblok goed afgewerkt, ben goed uitgerust, en zit nu al een week in supercompensatie”, legt hij uit. “Ik ben gezond gebleven, heb geen blessures gehad en heb alle trainingen goed kunnen afwerken. Meer had ik ervoor niet kunnen doen. Ik ben nog een tikkeltje beter dan in de zomer.” En dat belooft, want in de zomer liet hij o.a. een Europese toptijd op de 3000m noteren. Maar op het EK zal hij natuurlijk stevige concurrentie krijgen: “Hoe de andere zitten, is een koffiedik kijken. We zijn met een serieuze bende en het wordt een harde strijd voor de plaatsen vooraan. Maar ze zullen in ieder geval moeite hebben om me eraf te lopen. De mannen die zowel goed zijn op een 5000m als op een 1500m, daar zal ik voor moeten uitkijken.” Aangezien Hannes op papier niet traag is, kan hij op een einde misschien wel zijn snelheid uitspelen. “Ik ga het tegenovergestelde doen van in Roeselare en een afwachtende wedstrijd lopen”, licht hij zijn strijdplan toe: “Als ik er nog aanhang in de laatste 1500m à 500m zal ik zien watik nog kan doen. Ik heb niet veel specifiek op snelheid getraind omdat ik ervan uitga dat die snelheid als 1500m-loper wel in orde is. Als het tot een sprint komt, zit het normaal gezien wel goed.” De omloop in Velenje ligt er snel bij: “Het parcours is redelijk vlak en hier daar vals plat. Er zitten twee bulten in van 4 meter hoog”, weet Hannes. “Ik denk dat het te vergelijken is met het parcours op het BK als het er droog bijligt.” Vooraf werd er vooral over de beloftenploeg gesproken, maar na Roeselare bleek dat ook de junioresploeg sterk voor de dag kan komen. Ook Hannes gelooft in de kansen van de Belgische ploeg: “Ik denk dat een topvijfplaats haalbaar is. In het beste geval kunnen we derde worden. De eerste en tweede plaats zijn normaal gezien onbereikbaar, al weet je nooit. Ik denk dat we moeten knokken voor het podium.”

Leysen: “Ik zie het zitten.”
Ook Leysen trekt met een goed vormpeil naar Slovenië. “Ik zie het zeker zitten. De benen voelden de laatste week goed op training”, vertelt de loper van OLSE die in Roeselare nog niet helemaal fris zat. “Ik kwam net terug van trainingsstage en was nog vermoeid. Ook de dagen na de wedstrijd in Roeselare voelden de benen nog slecht, maar daarna heb ik nog eventjes goed kunnen doortrainen. Zondag heb ik nog een laatste heuveltraining gedaan en sindsdien ben ik aan het afbouwen.” Voor Leysen is het moeilijk in te schatten waar hij zal eindigen op zijn eerste EK bij de beloften: “Ik wil mezelf niet vastpinnen op een resultaat. Ik ga mijn best doen en zien wat het geeft.” De Belgische ploeg werd getipt als medaillekandidaat, maar na het wegvallen van de twee sterkhouders Jeroen D’Hoedt en Bashir Abdi, moeten de Belgische beloften hun ambities bijstellen: “Normaal gezien zullen Spanje, Frankrijk en Groot-Brittanië sterker zijn. Maar je weet nooit. Er kan altijd een land wat pech kennen. Kijk maar naar wat er vorig jaar met België gebeurd is. Een ander land kan zoiets ook meemaken.” Vorig jaar werd Leysen, toen nog als junior, 18de op het EK cross nadat hij vroeg in de wedstrijd ten val kwam.