Speerwerpers mikken op WK-limiet
MAR 25
AuteurBart Spruijt
Views805 keer bekeken
Comments0 reacties
Thomas Smet opende op de Winter Throwing Cup in Sofia zijn seizoen met een zesde plaats. Hij gooide er 75m01. Intussen werkt Tom Goyvaerts hard aan zijn revalidatie na zijn operatie aan zijn onderrug in december. De twee speerwerpers hopen om zich te kwalificeren voor het WK in Daegu.

“Ik ben toch wel tevreden”, blikte Thomas Smet terug op zijn eerste wedstrijd. “Vooraf was het niet eens zeker of ik kon deelnemen, want ik had wat schouderproblemen. Maar de schouder heeft het goed uitgehouden tijdens de wedstrijd. Gezien de omstandigheden was het goed: niet al te warm, weinig ambiance in het stadion, een slechte piste… Toch gooide Zigismunds Sirmais een wereldrecord bij de juniores: 84,47 meter! Het vorige WR juniores stond met 83m op naam van Thörkildson”, weet Smet. De 22-jarige atleet van Olse heeft in de winter niet stilgezeten: “Mijn winter was vrij goed. Ik heb eerst in Zuid-Afrika gezeten met het Engelse team. Twee weken geleden ben ik teruggekomen van een stage in Portugal. Mijn kracht is veel vooruitgegaan en van mijn elleboog (red. waaraan hij vorig jaar geopereerd werd) heb ik geen last meer gehad. De limiet voor het WK staat voor mij op 79m85. Dat moet gewoon haalbaar zijn”, gelooft Smet die twee jaar geleden al 79m14 gooide en naar het WK in Berlijn mocht. “Ik hoop alleen dat er geen blessures de kop opsteken. Er waren nog wat kleine foutjes, maar die gaan we eruit halen. Ik vertrek ook terug naar Portugal. Mijn volgende wedstrijd wordt de Beker van Vlaanderen het tweede weekend van mei.”

Goyvaerts: “Het WK is sowieso een doelstelling”
Tom Goyvaerts zal pas later op het seizoen in actie komen. “In december ben ik geopereerd aan een stressfractuur aan de onderkant van mijn rug”, legt hij uit. “Oorspronkelijk probeerden we het rugprobleem op te lossen op andere manieren. Maar uiteindelijk hebben we voor een operatie gekozen om de kans om terug volledig pijnvrij te gooien, te vergroten.” Hoelang hij buiten strijd zal zijn, is koffiedik kijken: “Daar is heel moeilijk een termijn op te plakken. Ik zit nu nog volop in de revalidatie, maar ik heb onlangs toch al een speer vastgepakt. De operatie komt maar heel zelden voor bij werpers. Dat maakt het moeilijk om te voorspellen hoe snel ik klaar zal zijn.” Toch is hij ambitieus. “Vandaag (vrijdag 25 maart) vertrek ik opnieuw voor 3 weken op stage naar Monte Gordo in Portugal. Het WK is sowieso een doelstelling. Maar het allerbelangrijkste blijven de Spelen in Londen. Ik ga er alles aan doen om die WK-limiet te halen”, klinkt het strijdvaardig. Voor Goyvaerts bedraagt de limiet 80m75. Zijn persoonlijk record staat sinds 2009 op 82m25.