Pieter-Jan Hannes Belgisch kampioen cross bij de juniores
MAR 14
AuteurJacky Dillen
Views1336 keer bekeken
Comments0 reacties
Junior Pieter-Jan Hannes is in Oostende voor het eerst Belgisch kampioen geworden. Na een waanzinnige wedstrijd, waarin de juniores met z'n achten de laatste ronde indoken, maakte hij het af in een lange eindsprint. Medefavoriet Lahsene Bouchikhi(die net zoals Pieter-Jan tot het Top Atletiek Antwerpen project behoort) eindigde na een superwinter pas zevende en greep zo nog naast de overwinning in de CrossCup-stand.Hannes had het op voorhand voorspeld: “Het wordt een spannende koerske.” En of hij gelijk kreeg. Met nog één ronde te gaan, zaten nog acht juniores, met o.a. Lahsene Bouchikhi, Tarik Moukrime, Valère Hustin en Dries Basemans in de kopgroep. Op de eerste steile helling moest Lahsene Bouchikhi lossen. De groep bleef verbrokkelen tot enkel Hannes en de Waal Valère Hustin overbleven. Op de laatste helling zetten Hustin stevig aan, maar de loper van Olse kraakte niet en nam in de afdaling meteen over. In de laatste rechte lijn werkte Hannes zich los. Juichend kwam hij over de eindmeet. Hij kreeg zijn medaille uit handen van Olse-voorzitter Georges Struys die tussen zijn drukke bezigheden voor het EK masters even tijd kon maken voor het BK.“Bangelijke koers”

“Een bangelijke koers. Ik heb nog nooit zo afgezien”, stelde de trainerszoon. “In de laatste ronde zaten we nog met 7 of zelfs met 8. Dat had ik op voorhand nooit gedacht. Ik wist dat ik met een sterke laatste ronde heel ver kon komen. Daarom anticipeerde ik in de derde ronde zodat ik in de laatste ronde alles kon geven”, legde de student chemie uit na de wedstrijd. “Bergop had ik het telkens moeilijk om Valère Hustin te volgen, maar bergaf kon ik iedere keer terugkeren. Het is mijn eerste Belgische crosstitel. Mijn doelen van het seizoen zijn bereikt. Ik wilde een goede basis leggen voor de zomer, het EK meepikken en een goed BK lopen. Ik won ook in Tilburg. Op de momenten dat ik er wilde staan, stond ik er ook.” In de zomer wil Hannes zich plaatsen voor het EK juniores in Tallin. Hij wil er de 1500m lopen. “De limiet is redelijk scherp. Ik zal nog ongeveer vijf seconden van mijn PR moeten doen. Maar rekening houdend met de vooruitgang die ik in de winter geboekt heb, moet het haalbaar zijn. Volgend jaar wil ik me richten op de korte cross in de CrossCup. Daarom heb ik al een paar korte crossen gedaan in o.a. Essen." Tom Van Rooy en de andere specialisten zijn alvast gewaarschuwd.Lahsene Bouchikhi tweede in CrossCup-stand.

Lahsene Bouchikhi heeft niet voor een stunt kunnen zorgen door als eerstejaars al meteen de CrossCup-stand op zijn naam te schrijven. In de laatste manche eindigde hij zevende terwijl zijn concurrent Dries Basemans vijfde werd. Daardoor strandde de Olse-loper op 3 puntjes van de eindzege. Met sterke wedstrijden in Mol en Hulshout, waar hij telkens eerste Belg werd, kan hij wel terugblikken op een sterk winterseizoen.BS